AKU BERCINTA MEREKA JUGA

Cinta membuat hati sentiasa berdebar dan berbunga. Manusia gemar dengan cinta. Manis bercinta tersemat di hati dan takkan hilang begitu mudah sahaja. Manisnya, pahitnya, tidak seperti air hujan, meresap ke bumi hilang entah ke mana. Ianya tetap ada, walau masa di telan masa.Zai : Awak, cuba tengok bulan di luar sana.
Fifi : Kenapa ya? Jab saya tengokkannya.
Zai : Malam ni bulan penuh. Cantik dengan cahayanya.
Fifi : Yelah, betul cakap awak! Hmmm ... Tapi kenapa tiba-tiba aje awak teruja dengan bulan? Macam tak biasa aje tengok bulan penuh mengambang?
Zai : Entahlah. Saya rasa malam ini bulan tak seperti biasa. Ada sesuatu yang sedang berlaku padanya. Awak percaya tak?
Fifi : Hehehe ... Awak nak kata yang bulan sedang berbicara dengan pungguk ya?
Zai : Boleh jadi. Boleh jadi betul apa yang awak teka tu. Dan ... awak rasa apa yang sedang mereka berdua sedang bicarakan? 
Fifi : Awak, manalah saya tahu. Lainlah kalau bulan tu saya, pungguk itu awak. Tentulah saya tahu ... Hehehe.
Zai : Hehehe ... Andaikan. Andai kata itulah kita, seronokkan? Pungguk mesti rindukan bulan. Bulan pula mesti cintakan pungguk. Betul tak awak?
Fifi : (Malu-malu) Eh, pandailah awak! Pungguk yang cintakan bulanlah! Bulan merinduinya aje!
Zai : Maknanya? ... (diam)
Fifi : (Diam juga) ...

Mungkin benar, mungkin meleset ... aku cuba mengarang sahaja. Dialog antara watak di atas mungkin babak pertama untuk mengukir kalimah cinta. Kalau lain dialognya, lainlah. Apa yang penting setiap niat ada lafaznya, terutamanya bab cinta ini. Oh, indahnya orang bercinta! 
Setuju? 


Mungkin aku terlebih berbunga untuk penampilan kali ini, apa pun motif utamanya bukanlah untuk ke arah cinta semasa manusia. Yang mustahaknya bagaimana hubungan cinta kita dengan Pencipta kita? Berdebarkah hati dan perasaan kita setiap kali bertemu denganNya (solat, sujud, doa). Pernah tak terdetik di hati kita yang berbunga ini perasaan rindu mendalam kepada Nya?

Oh, Tuhan ku! Aku lemah dalam mencintai mu.
Oh, Tuhan ku! Aku sering melupakan Mu.
Ampunkanlah diri ku.
Ampunkalah ...

Tiada ulasan: