YANG MEMBUJUR LALU

Bulat dah bergolek,
takdir jadikan ia merangkak,
meniti buluh yang bercabang seribu empat,

Sesekali bulat tersangkut,
berlega-lega di penjuru segiempat,
bagai melukut menyukat arah,
pasti ada yang datang menerjah,
menghimpit bulat yang sedang parah.

Bulat mencontohi bujur yang cacat,
tetap bergolek walau termengah-mengah,
tiada gusar mahupun patah,
menggelosori buluh...
hingga ke tanah.

Taman Negara Afrika

Kalau orang tanya aku, seandainya aku diberi peluang untuk melancong, ke mana akan aku pergi? Pasti aku jawab, " Ke Taman negara Africa!"

aku nak tengok ini.



aku nak tengok ini.



dan kalau boleh semuanya yang ada kat situ dengan lebih dekat, dekat, dan lebih dekat lagi. Insya Allah pasti sampai juga ke sana suatu hari nanti.

"MESTI TENGOK NI!"

video

Zuhey : Apa la susah-susah "korang" ni. Jodoh, rezeki, hidup, mati ni dah ketentuan dan ketetapan ILAHI. Usaha berpada-padala. Selebihnya doa dan tawakkal la. :)

NI APA? TRANSFORMERS SIR!



Ni apa? "Transformers sir" jawab murid-murid tu semua. Mereka dengan penuh kagum dan bangganya menjawab pertanyaan aku tadi tu. Semuanya bersiap sedia untuk menjawab soalan aku seterusnya (mereka beranggapan mesti "soklan" tentang transformers juga yang akan diajukan?

Apa tu KALIMAH TOIYYIBAH? Ambik engkau orang semua. Terkedu dan terlopong la jawabnya!Sorang pun tak boleh nak jawab.

Habis siapa yang aku nak salahkan? Murid-murid atau mak bapak? berpuluh-puluh kali aku beri penerangan pasal KALIMAH TOIYYIBAH ni.

Zuhey : KALIMAH TOIYYIBAH tu samala dengan KALIMAH SYAHADAH. Jadi kepada "korang" yang dah bergelar mak bapak kat luar sana tu, luangkan sedikit masa untuk ajar ilmu agama kat anak-anak.

SOLAT atau SEMBAHYANG?

Apa itu Solat?
Adakah maksud solat dan sembahyang itu sama?

Aku tak mahu menghuraikan pasal solat. "Korang" semua mesti dah arif dan alim daripada aku.

SEMBAHYANG :
1) Bahasa pinjaman daripada Bahasa sanskrit
2) Terdiri daripada 2 suku kata ; sembah + yang.
3) "Sembah" membawa maksud memuja dan maksud yang seangkatan dengannya
4) "Yang" membawa maksud nenek moyang yang pertama sekali.
5) Jadi SEMBAHYANG bermaksud "menyembah/memuja nenek moyang yang pertama sekali."

Jadi "korang" pilihla yang mana lebih sesuai antara solat atau sembahyang.

Zuhey : Perkara ni tiada diulas dalam mana-mana buku, jurnal, artikel, atau sebagainya. Ilmu ini aku dapat semasa aku berkolaborasi dengan salah seorang pensyarah bahasa (UPM) aku dulu . Wallahua'lam.

BLOG DISELENGGARA SEMENTARA WAKTU



Entah apa penyakit dia kali ni. Malas aku nak layan. Macam "pompuan", nak "makeup" lor tu! Argggg!

ROCK ITU SUCI? Betul ke?



Tiga hari yang lepas, aku ada mendengar seorang penyampai radio di sebuah stesen radio yang agak popular juga masa kini berkata ( agak-agak aku bermadah juga la)
" ROCK ITU SUCI "

Terbahak-bahak aku mendengarnya.

Semalam pula (25/06/2009), dia bermadah pula pada waktu siaran yang sama:
" Ayuh semua, kepada pencinta rock sekalian, yang sesat ayuhla kembali ke pangkal jalan".

Kali ni, aku tak gelak. Tapi aku memikirkan sesuatu...



"Korang semua tahu ke apa tu ROCK? Kalau ikut definisi BI rock tu membawa erti batu. Kalau bagi orang Kelantan rock tu membawa pengertian semak samun, belukar dan hutan kecil.

Tapi setahu aku yang cetek ilmu ini, Rangkaikata Rock-n-Roll (räk'n roll') telah pertama kalinya disebut-sebut oleh penghebah radio (DeeJay) bernama Alan Freed dari Cleveland, USA pada tahun 1951. Beliau mengambil istilah tersebut dari lirik lagu "My Baby Rocks Me with a Steady Roll".

Sudah menjadi kebiasaan di era itu, penggunaan perkataan-perkataan rock, roll, rock and roll, dll., dikaitkan dengan adegan-adegan ketika BERSETUBUH/BERSENGGAMA.

Maka pada tahun 60an bermulalah cabang-cabang Rock. Antara lain cabang-cabang tersebut adalah Rhythm & Blues, Hard Rock, Heavy Metal, Arena Rock, Punk/Grunge, Roots Rock, Folk Rock, Celtic Rock, Jazz Rock, Mope Rock, Meta Rock dan Pop Rock.( http://ms.wikipedia.org/wiki/Rock_and_roll )

Jadi betul ke ROCK ITU SUCI? aku pun tiada idea nak komen. Jadi kalau "korang" ada teori, kepakaran dan "fatwa" yang mengatakan ROCK ITU SUCI, cuba-cubala kongsikan ilmu "korang" tu dengan aku.

JANGAN "MAIN HUJAN" : SUATU METAFORA



Suatu ketika, seorang rakan telah memanggil aku yang tengah berpeluh dingin "kehujanan". Nasihat dia pada ku:
"Cukupla tu! Jangan "main hujan" lagi. Kita nikan "maskulin". Hujan atau kemarau kita tetap "maskulin"."



Pesan dia lagi ( Nama kawan aku ni MUKARROMAH, "senior yang paling rapat dan baik dengan aku ):
"Kalau engkau mahu juga main hujan, engkau buang "payung" kau tu. Dah puas kau main, aku nak kau "terbang ke langit sana, engkau paku segala lubang-lubang hujan tu agar lepas ni tiada lagi hujan jadi mainan hinggusan bagi budak macam engkau ni!"



Aku terdiam! Mulai hari tu aku tak "main hujan" lagi. Maka aku telah menjadi "peredah" hujan yang kalis daripada "bisanya".

-huhuhu korang faham ke ayat aku kat atas tu? Apa dia METAFORA? orang sastera macam A. Samad Said mesti tahu...nanti lain hari aku bagi tahu apa dia METAFORA...sementara tu, "korang" fikirla sendiri apa yang tersurat dan tersirat dalam ayat-ayat aku kat atas tu. Selamat belajar dan selamat mencuba. hehehe-

AWAN HITAM

Awan Hitam...
panorama yang menghilangkan "fatamorgana",
tiada bisa untuk manusia menduga,
rahmat atau malapetaka
berarak tersembunyi di sebalik nya,
meredah langit membawa cerita
duka tawa manis sengsara.


bagi yang sudah terkena,
keampunan Tuhan Esa yang dipinta,
bagi yang masih alpa berpesta,
ingatlah awan hitan itu
bukan sekadar penyeri alam samata-mata,
seribu pengajaran terselimut di baliknya.

p/s : Aku pernah bangkit daripada dingin basah kuyup diranap hujan, bangkit menjadi "maskulin" sejati dan perkasa.

TELEFON BIMBIT YANG PERNAH "BERKEPIT" DENGAN AKU


ERICSSON GH388

Salam. Seingat aku yang makin tua ni (tua ke?), dah banyak telefon bimbit yang aku guna. Mula-mula sekali aku pakai telefon bimbit pada usia 20 tahun (2000), masa ni telefon bimbit jenis Ericsson cukup meletup da, jadi untuk kemudahan aku beli la satu dengan menggunakan elaun belajar ( masa tu aku belajar kat MPI Bangi) yang aku kumpul beberapa bulan sebelum tu, huhuhu ikat perut tu nak dapat "hantu" ni, terpaksala cuti semester aku buat "part time" cari duit poket sikit. Ha gambar kat atas tula telefon bimbit yang mula-mula aku pakai. Ericsson GH388 guna line mobikom 018.... panas meletup telinga guna telefon bimbit ni, tapi tak mengapa nak bergayut punya pasal, kebalkan aje telinga tu.

NOKIA 3210

Ha, telefon bimbit ni aku beli pada tahun 2001 kalau tak salah aku, NOKIA 3210. Asalnya nak pakai sebab masa ni jenis ni cukup popular di kalangan muda mudi masa tu, tapi hati tu baik sangat.... hmm "korang" sambung la sendiri bab ni... tak kuasa aku nak ceritakannya.

ERICSSON T10

Telefon bimbit ni aku beli dekat PKNS Shah Alam sebab ERICSSON GH388 aku tu kena "rembat" masa aku solat dalam surau PKNS. Mula saat ni la aku beralih daripada MOBIKOM kepada Maxis. Nombor ni merupakan salah satu daripada nombor yang paling lama aku gunakan -0122551915-. Telefon bimbit ni hilang masa aku "parking" motor tepi SOGO KL. Masa tu aku tengah buka "lock" motor aku, botol air mineral yang ada kat tangan, aku baling ke dalam raga motor, dalam perjalanan pulang nak balik ke rumah, baru aku perasan yang aku baling tadi memang botol air mineral, tapi sampah yang aku masukkan ke dalam tong sampah tu pula ERICSSON T10 aku da. Tula kuat berangan sangat, "muda-muda tak nak kawin, bila dah tua mula la menyesal."

NOKIA 7210

Yang ni lagi best, aku pakai dua minggu je, boleh aku tak perasan masa aku balik kerja aku redah hujan macam biasa je (Biasanya aku dah siap-siap masukkan segala alat "gajet" aku dalam plastik kalis air sekiranya aku nak meredah hujan, aku ni memang jenis malas sangat nak tunggu hujan reda, buang masa je) tup tup bila berhenti kat SHELL nak isi minyak, barula aku terperasan yang segala alat "gajet" aku tak diberi perlindungan pun. Fuh! bila keluar je telefon bimbit ni daripada poket seluar aku, macam tuang air daripada botol air da. Air mencurah-curah keluar daripada "handset" aku tu. Mamat-mamat motor yang berteduh kat SHELL tu tersengih-sengih tengok aku. Padan Muka.
Takpa, masa tu aku memang berduit banyak pun ( Yela kereta tak pakai, bujang lagi, "job" kat luar banyak, mana tak penuh "kocek" ni) tak heran pun pasal tu, keesokan harinya, balik kerja aku terus pergi beli telefon bimbit yang baru jenis yang sama NOKIA 7210 ( PERTAMA KOMPLEK la lokasi aku cari "handphone" masa tu). Pakai tak sampai sebulan, "samdol" 7210 ni buat hal pula, rosak da. Pila hantar baiki. Sementara tengah baiki, "taukey" cina kedai tu bagila pinjam "handset" dia. Tu jenis telefon bimbit kat bawah tu..


NOKIA 3310

NOKIA 3310, "glamor" suatu ketika dulu, hangat dipasaran. Seronok pun seronok pakainya. Tapi nasib aku tak baik, aku kena tahan wad selama 2 minggu kerana deman denggi kat Hospital Besar Kota Bharu. Telefon bimbit nila yang jadi teman setia ketika tu, tapi entah "toyol" mana pula yang berani curi "peneman" aku ni masa aku tido. "Benggang" betul aku, dahla sakit, kena aniaya pula. Orang punye la tu wei! " Macamne" aku nak cakap kat tuan punyanya. Terpaksa la aku gantikan dengan NOKIA 7210 aku yang tengah dibaiki tu.

SAMSUNG N620

Telefon ni jenis SMASUNG N620. Saje je beralih angin ke jenama baru, tak best pun pakai telefon bimbit ni, kurang fungsi dan membosankan. Tapi "ring tone" dia ok la. Akhirnya kena curi lagi, masa tu aku selalu lepak kat UIAM Gombak, satu malam tu aku tido la kat hostel kawan aku kat kolej Farok, bangun je nak solat subuh tengok-tengok dah "lesap" da! Memang banyak betul "toyol" kat Malaysia ni. Tapi niat sedekah jela, nak buat macam mana, "toyol" mana mampu beli telefon, curi dia pandai la huhuhu. "Sengkek" kau "toyol", buat malu mak bapak je!

SONY ERICSSON T..2 (lupa apa namanya)

Telefon bimbit ini merupakan telefon bimbit SONY ERICSSON jenis pertama yang menggabungkan kemudahan kamera dalam fungsi aplikasinya. Harganya boleh tahan juga, Kalau tidak salah aku dalam lingkuan RM1000+ jugalah. Maka bernafsulah aku ketika itu untuk memilikinya. Alang-alang telefon bimbit Samsung dah kena curi, pejam mata ajela beli yang ni. Boleh kata tahan lasak juga telefon bimbit ni, baling sana, baling sini tetap perkasa hehehe. Baling punya baling, kena "kebas" lagi kali ni, masa tu kat kenduri kawin kawan aku punya kakak. Masa kejadian aku memang tengah kelam kabut dan sibuk menguruskan sesi mengambil video untuk dirakamkan bagi pasangan mempelai (Cari duit lebih hehehe). Alahai nasib! Adakah aku yang cuai? Atau aku yang baik hati sangat? Huhuhu

NOKIA 6660

Ini dah masuk era canggih, orang panggil "SABUN" hehehe, aku pun tidak tahu mengapa? Masa ni betapa sibuknya muda-mudi nak tengok video dan movie menggunakan telefon bimbit jenis ini dan yang sejenis dengannya. Masuk "jamban" pun sempat lagi layan video dan movie. Naik hairan aku dibuatnya. Era MP3 sezaman dengannya. Maka berkumandanglah lagu-lagu di corong-corong telefon bimbit pula. Cangih sungguh! Tak lama pun aku pakai telefon ni, setahun adala. Kali ni selamat, ianya dijaga dengan cukup baik sekali! Satu calar pun tidak terpalit kat telefon ni. Akhirnya aku jual dan "trade in" dengan telefon yang kat bawah tu!

NOKIA 7610

Muda mudi memanggilnya "DAUN". Fungsi aplikasi telefon ni lebih kurang sama je dengan yang di atas, tapi reka bentuknya lebih menarik sedikit. Harganya... mak datuk mahal "giler"! Tapi tidak mengapa, masa ni semua orang gila, gila dengan telefon bimbit termasukla aku yang tengah "lagho" ketika ini, banyak melayan nafsu daripada ikut perintah Tuhan. Jaga punya jaga, bela punya bela... Tuhan lagi berkuasa, kena curi lagi sekali da. Ni kifarah tidak bayar zakat harta kot! Rasanya macam banyak dosa je aku ni, semuanya tak berkat. Yang "sempoinya" kena curi depan mata je, masa tu aku dalam CIMB Bank di Shah Alam tengah isi borang mahu pindahkan sejumlah wang untuk tujuan "bisnes"la. Bila dah siap isi borang, tengok-tengok telefon dah hilang, memang sah "toyol" yang curi. Toyol pun dah bijak dalam menjalankan operasinya da. Berani dia buat kerja siang hari dalam bank pula tu. kalau dapat , memang aku sunatkan kali kedua "toyol" tu!

NOKIA N85

Maka terpaksala beli telefon bimbit yang baru, kali ni kali pertama aku beli tefon di Alam Sentral Shah Alam tinggat 3. Walaupun kat situ tidak ada banyak pilihan terpaksala beli juga, aku dah tak larat nak ke KL, tua dah! Malas dan aku cukup jemu dah dengan kesesakan jalan ni. Fobia pun ada juga! Cukup la 6 tahun aku terpasung kat KL tu, letih dan stress rasanya.
Telefon ni memangla dikategorikan canggih, tapi bila pakai 2 3 bulan... aku rasa macam terseksa pula memakainya. Sudah la besar dan berat, tak tahan lasak pula tu. Hmmm akhirnya aku mengambil keputusan untuk menjualnya dan beralih kepada jenama MOTOROLA pula.


MOTOROLA V3i

Telefon bimbit ni cukup serasi dengan diri aku kerana ianya ringan, mudah, tahan lasak, reka bentuk yang menarik, boleh dikatakan canggih jugala dan punyai ciri-ciri kesederhanaan. Walaupun sekarang ni, telefon jenis ni dah "cabok" dan "terketinggalan" berbanding dengan telefon bimbit yang lain, tapi aku senang menggunakannya.

Sekarang aku sudah berjaya menundukkan nafsu gila terhadap telefon, bukan tiada wang untuk membeli yang lebih canggih, tapi aku sudah sedar bahawa ISLAM itu menyarankan kepada kita agar bersederhana dalam hidup ini. Secanggih mana pun kemudahan yang kita miliki, kalau kita tidak memanfaatkannya kepada jalan di redhoi Allah, sia-sia semuanya. Ingatlah nikmat yang kita kecapi sekarang ini, bila-bila masa sahaja Allah boleh lucutkan daripada kita. Sesungguhnya Allah telah memberi pengajaran kepada aku, moga aku dapat menginsafi segala "keterlanjuran" yang lalu dan jadikan ianya sebagi pedoman dan pengajaran.


VIDEO EDITING SOFWARE YANG PALING BEST

PINNACLE STUDIO
VIDEO EDITING SOFWARE
Aku nak kongsi sikit ilmu yang ada tok "korang" semua, bagi kaki menyunting video mesti sedia maklum tentang sofware ni, tapi bagi anda semua yang baru nak berjinak dengan alam menyunting video, aku cadangkan "korang" pakaila sofware ni. Senang, mudah dan menyeronokkan. Dulu masa mula-mula tengah gila dengan handycam, macam-macam sofware aku gunakan untuk menyunting video yang aku ambil, semuanya mengecewakan. Hinggala seorang kawan aku ni, (orang filem : Filem orang kawin je hehehe) jodohkan aku dengan "menda" ni. Kalau nak pakai gunala yang original, pakai yang "pirate" boleh tapi kurang menyenangkan sebab nanti ada sesetengah "file"nya yang "corrupt". Nanti bila korang dah mahir, bolehla buat kerja "part time" ambil gambar orang kawin dan apa-apa majlis sekalipun. Lumayan jugak la hasilnya. Ha ni kat bawah contoh video yang aku sunting pakai sofware ni. Ini Hasil kerja aku yang pertama tahun 2005. Kelakar juga bila tengoknya, yela masa ni macam "baby" baru nak belajar merangkap da. "Renung-renungkan dan selamat beramal", hehehe.


video

kHAZANAH MALAYSIA MENGUJAKAN ...

Kaki pencinta alam akan setuju dengan kenyataan aku tu. Sememangnya kat Malaysia ni banyak tempat yang mengujakan untuk dilawati. Cukup kat semenanjung je, Sabah Sarawak tu tak perlu cerita la, lagi memukaukan. Contohnya kat Tanjung Malim pun ada beberapa tempat yang harus dilawati, baik untuk keluarga, sekolah, IPTA/S dan pegawai-pegawai yang nak hilangkan stres yang bergumpal dalam otak tu. Tak perlukan kos yang tinggi pun.
Hanya 45+minit je memandu keluar dari kota raya Kl, PJ, Subang, Shah Alam. Bagi kaki pancing dan "4wheeldrive hardcore" pun boleh melepak kat sini. Aku pun pernah mancing dan lepak dengan kawan-kawan serta keluarga kat sini. Aktiviti "4whelldrive" belum pernah aku cuba lagi la. Tengah kumpul duit la ni nak beli Pejero ke "sebijik", hehehe nak "lanyak" dengan Honda aku tak sanggup rasanya, kerja gile namanya tu. Tapi sekadar "ikut-ikut" adala.

Ni kat Desa Selesa Tanjung Malim, nak bawa keluarga bolehla, boleh mandi manda, BBQ, Chalet ada disediakan siap "riverview" lagi tu.

Ni pula kat Teratak RiverView Tanjung Malim, En Hakim punya tempat. Best juga tempat ni, kalu nak "join" aktiviti 4x4 boleh la "korang" ke sini join dengan En Hakin punya "team". Kalu datang sini tak sah kalau tak buat aktiviti "tiubing". Huhuhu sekali cuba tak serik rasanya. Tapi kalau nak lagi mencabar kena turun ke negeri Pahang la, banyak tempat untuk aktiviti "tuibing" ni kat sana.


Yang terakhir ni tapak perkhemahan En Khairi punya. Kat Tanjung Malim juga. Sesuai la untuk aktiviti kokurikulum sekolah dan IPTA/S. Tempat ni la yang paling kerap aku kunjungi, orang kata lebih "privacy" dan menyegarkan. Kali terakhir aku masuk ke sini bulan 3/09 tahun ni. Jadi kalau anda semua rasa berminat nak lepak dan lakukan sebarang aktiviti kat sini, sila datang tengok dulu, bincang dengan tuan punya tempat, nanti kata kat aku "indah khabar daripada rupa" plak. Ada beberapa tempat lagi yang belum aku lepak kat Tanjung Malim ni, kalau "korang" ada ke sana boleh la maklumkan kat aku. Muat turun sekali gambar tempatnya, masukkan dalam blog "korang". Nanti aku singgah la kat blog "korang".

Hahaha "kitaorang" siap bawa katil, bantal sekali da. Sejuk yop! setakat hotel 5 bintang tak leh lawan lagi tido kat sini. Tapi pastikan masuk ke tempat-tempat gini jangan buat maksiat tau! sendiri faham-faham la, bukan aku nak takutkan. Hati mesti bersih niat mesti betol "bro"!

MENGUJAKAN....

Wah, betul-betul mengujakan. Aku cukup suka dengan gambar-gambar ni semua. Buat aku muda remaja dan sihat cergas keseronokan.

Sudah lama jemari kasar ku tak pegang batang joran. Sebenarnya aku bukannya kaki pancing yang bertaraf "pro", anak-anak ikan bolehla aku kailkan. Tapi "suasana" memancing tu yang menyeronokkan buat ku jatuh cinta dengan keindahan Tuhan.
Kelah dan jenahak memang dalam kelas yang berbeza. Tapi jiwa ku lagi seronok memburu kelah di hutan gunung sungai belantara.


Kenyir pernah ku terjah, tempat2 larangan pun pernah ku "terceroboh" tapi dengan cari baik la hehehe ampun pak yang berkuasa. Memang amat memuaskan dapat bertemu dengan alam semulajadi yang masih dara sunti.
Suatu hobi yang dapat mendekatkan diri pada yang Maha Esa.
Tak sabar rasanya nak ku mulakan semula bersama keluarga.

TERIMA KASIH WA SUKRAN JAZILAN YA HABIBI


Apa yang lebih bahagia daripada yang teramat bahagia
melainkan dikau sentiasa di sisiku
bahagia bukan untuk seketika,
berkekalan nun di syurga,

Terima kasih bukan ungkapan semata-mata,
pasti doa ku terhadap diri mu
sentiasa mengiringi ketika ku menghadap Pencipta Kita,
agar dikaulah orang yang paling berbahagia,
menemani daku melangkah ke mahligai abadi di sana.

Atas segala pengorbanan
dan perkongsian hidup mu terhadap diri ku,
ku serahkan segala keegoan ku buat mu,
ku hadiahkan kemaafkan ku selamanya buat mu,
biar ku mati dipangkuan mu sekiranya syahid bukan takdirku,
terima kasih buat mu mengiringi ucapan syahadah ku.

SK LA SALLE PJ SELANGOR : Bermulanya Kerjaya Ku ( 01 Julai 2002)

video video
SKLS merupakan tempat pertama aku mengajar. Memang seronok mengajar di sini, cukup mencabar kematangan, kesabaran dan keikhlasan. Semua muridnya terdiri daripada murid lelaki. Banyak perkara dan ilmu yang dapat aku belajar di sekolah ini. Moga-moga sekolah ini terus maju dan warganya sentiasa berada dalam keadaan harmonis dan saling bekerjasama. Hehehe kepada mereka yang pernah menyaman aku satu seketika dulu, aku pohon kemaafan, aku ikhlas dalam mengajar, tiada terlintas dalam benak fikiran aku untuk mengasari anak-anak didik ku. Bagiku, bukan kemahuan ku untuk menjawat jawatan guru disiplin, tetapi yang salah tetap salah, guru tetap akan menegur meskipun yang salah itu anak ketua hakim.

CONTOHILAH AWAN

Contohilah awan...
tiada takut untuk berganjak...
penuh keyakinan untuk bergerak...
walau angin yang menolak...
beraraknya tetap berawak...
tiada masa untuk selesa berehat.

Gunung bukit bukan alasan untuk bertekad,
sesekali membawa hujan yang berat,
maju terus maju walau guruh dan petir menghambat,
tiada alasan baginya untuk bergerak...
melunaskan tanggungjawab.

Biar aku juga bertekad,
tiada akan selesa untuk berehat,
bergerak maju berarak
bersama mereka yang punyai matlamat
memajukan diri, keluarga, agama, negara dan umat.