THE PALACE OF PARLIAMENT ROMANIA DAN TRAGEDI MAUT FRANZ REICHELT

TILIK BUKU : Travelog Mr. Traveller.

Jikalau anda ingin menjelalahi dunia Eropah dengan menaiki kereta api, bacalah buku ini. 

Di dalam buku ini penulis telah berkongsi maklumat tentang cara untuk menggunakan keretapi bagi menakluki dunia Eropah dengan harga yang murah dan kaedah yang mudah.

Menelurusi buku ini dari bab ke bab akan membuat pembaca berasa kagum terhadap kegigihan, ketabahan dan disiplin yang ditunjukkan oleh penulis sepanjang perjalanan menjelajahi dunia Eropah dalam tempoh 15 hari.

Penulis juga ada menceritakan kisah bagaimana beliau mengerjakan ibadah solat sewaktu dalam pengembaraan tersebut. 

Beliau bersolat di hentian kereta api, di dalam kereta api, di dalam bilik hotel yang penghuninya terdiri daripada bukan Islam dan pelbagai lagi situasi. Sungguh hebat iman penulis.

Penulis ada mencatat banyak nama tempat dan kisah yang menarik, antara ialah The Palace Parliament dan Franz Reichelt.

Mari kita tilik.

The Palace Parliament terletak di Romania. Ia merupakan bangunan parlimen yang terbesar di dunia mengalahkan bangunan parlimen Amerika Syarikat, atau turut dikenali sebagai The Bicameral Legislature.

Berikut merupakan gambar The Palace Parliament:
Manakala di bawah merupakan gambar The Bicameral Legislature di Amerika Syarikat:


Selanjutnya, The Palace Parliament merupakan bangunan pentadbiran yang kedua terbesar selepas bangunan Pantegon di Amerika Syarikat.


Selain itu,  The Palace Parliament merupakan bangunan yang ketiga terbesar di dunia selepas bangunan Vehicle Assembly di Florida, Amerika Syarikat dan Temple of the Feathered Serpent di Teotihuacan, Mexico.

Gambar bangunan Vehicle Assembly Building:Gambar bangunan Temple of the Feathered Serpent:Bangunan The Palace Parliament bernilai 3 bilion Euro, menjadikannya antara bangunan pentadbiran yang paling mahal di dunia.

Dianggarkan sebanyak 3 juta USD diperlukan bagi setiap tahun untuk membayar kos pemanasan dan pencahayaan bangunan tersebut. Wah, banyaknya duit kerajaan mereka!

Apa yang pasti, bangunan ini 10 kali ganda lebih besar berbanding bangunan White House di Amerika Syarikat.

Jangan tertipu! Bangunan White House tidaklah gah seperti yang digembar-gemburkan oleh media barat. Panjang bangunan White House ialah 51.2 meter, mempunyai 6 tingkat dan berkeluasan 55,000 square feet sahaja.

Gambar bangunan White House di Amerika Syarikat:


Suatu masa nanti, semua bangunan ini akan runtuh menyembah Allah. Bagaimana dengan kita? Kembalilah mengingati-Nya.

Apa pula kisah Franz Reichelt? Jika pembaca ingin mengetahuinya, silalah tinggalkan pesanan di bawah, pasti kisahnya akan menyusul pada eposid seterusnya.

"Berah boh, jumpo lagi."

-----------------------------
Tajuk Buku : Travelog Mr. Traveller
Nama Penulis : Meor Farid Asyradi
Penerbit : Meor Farid Asyradi
Jumlah Muka Surat : 310
Tahun Terbit : 2015
Harga : SM RM25.00 SBH/SWK RM28.00Tiada ulasan: